Τρίτη 3 Ιανουαρίου 2012

Διαφθοράς συνέχεια


             
                Τελικά το ψάρι βρωμάει από το κεφάλι όπως λέει πολύ σοφά ο θυμόσοφος λαός μας.Από χθές πρώτο θέμα θα είναι η παραπομπή του Νο.1 διώκτη της φοροδιαφυγής στη χώρα μας κυρίου Καπελέρη.Είχε χρηματίσει επικεφαλής του ΣΔΟΕ, δηλαδή της αρμόδιας αρχής για την πάταξη και αποφυγή της φοροδιαφυγής και τώρα βρίσκεται αντιμέτωπος με βαριές κατηγορίες για τα ίδια αδικήματα που υποτίθεται ότι έπρεπε να καταπολεμήσει. Ήταν μια κλήτευση που άργησε να έρθει καθώς τα στοιχεία είναι εντυπωσιακά.Ας πάρουμε όμως τα πράγματα με χρονολογική σειρά για να δούμε τι έκανε ο εν λόγω κύριος.
           Από το 2008 οι πρατηριούχοι και οι διακινητές πετρελαίου θέρμανσης έχουν την υποχρέωση να ενημερώνουν το σύστημα «Ηφαιστος» που είχε δημιουργηθεί από το Υπουργείο Οικονομικών με στοιχεία για τις αγορές και πωλήσεις πετρελαίου θέρμανσης που έχουν πραγματοποιήσει. Αρχικά όταν καθιερώθηκε η υποχρέωση αυτή, η νομοθεσία προέβλεπε ότι οι πρατηριούχοι προμηθεύονταν το πετρέλαιο θέρμανσης με τον υψηλό ειδικό φόρο κατανάλωσης του πετρελαίου κίνησης και εν συνεχεία το πωλούσαν στους καταναλωτές με τον χαμηλό φόρο. Στη συνέχεια και βάσει των στοιχείων για τις αγορές και τις πωλήσεις, τα οποία υπέβαλλαν ηλεκτρονικά στο σύστημα «Ηφαιστος», εισέπρατταν από το Δημόσιο τις διαφορές φόρου για τις ποσότητες που είχαν διακινήσει.
          Από τον Ιανουάριο του 2011 όμως το σύστημα άλλαξε. Οι πρατηριούχοι προμηθεύονται πλέον το πετρέλαιο θέρμανσης απευθείας με τον χαμηλό φόρο, οπότε δεν προβλεπόταν επιστροφή της διαφοράς φόρου, ωστόσο η υποχρέωση εμπρόθεσμης ενημέρωσης του «Ηφαιστος» παρέμενε.Πολλού πρατηριούχοι λοιπόν – κάπου 3.500 τον αριθμό- δεν υπέβαλλαν τα εν λόγω στοιχεία.Βάσει νόμου λοιπόν έπρεπε να κοπούν πρόστιμα.Πολύ σωστά τα πρόστιμα κόπηκαν.Και από εκεί αρχίζει το γαιτανάκι.Τον Αύγουστο αποφασίζει ο διώκτης της φοροδιαφυγής να μην επιβληθούν τελικά τα πρόστιμα γιατί θα υπάρξει ρύθμιση νόμου μιας που είχε ενημερώσει τον αρμόδιο υπουργό.
          Ερχόμαστε λοιπόν στο παράλογο της υπόθεσης και στον τρόπο που λειτουργούν οι θεσμοί και το κράτος εν γένει.Νομοθετούμε στη Βουλή,κάνουμε πράξεις νόμου κάποιες αποφάσεις μας και τις επιβάλλουμε στην αγορά.Μετά αφού ο καθένας σε αυτήν την μπανανία κάνει ότι του κατεβάσει η κούτρα του, αποφάσισανε κάποιοι ότι δεν θα υποβάλλουν τα στοιχεία τα οποία έπρεπε να καταχωρήσουν στο σύστημα.Αντί να έρθει η αρμόδια υπηρεσία και να τους κόψει τον κώλο, έρχεται η αρωγή από το Υπουργείο για να διαγράψει τα πρόστιμα.Το σκεπτικό απίθανο.Λέει ο Καπελέρης ότι αν ισχύαν τελικά τα πρόστιμα τότε θα έκλειναν πολλές επιχειρήσεις και θα στερούσε από την αγορά 3.500 διακινητές πετρελαίου θέρμανσης.Τι μας λες ρε μπάρμπα;ΣΟΒΑΡΑ;Ας το σκεφτόντουσαν αυτό πριν παρανομήσουν.Οι νόμοι υπάρχουν για να τηρούνται.Εφ’όσον παραβιάστηκαν ας υποστούν και τις συνέπειες.
           



               Γιατι εγώ σαν συνεπής φορολογούμενος να υποβάλλω τις δηλώσεις μου και μάλιστα εμπρόθεσμα;Γιατί να μου κράτατε 4.000 φόρο τον χρόνο;Για να έρχεται ο Καπελέρης να σβήνει τα πρόστιμα και να συμμετέχω μόνο εγώ στον κρατικό κορβανά των φόρων;Κάποτε δούλευα σε μια εταιρεία και ο ιδιοκτήτης πάραλληλα  είχε ποσοστό σε μια εταιρεία αδρανή.Έπρεπε βάσει νόμου να υποβάλλουμε μηδενικές δηλώσεις ΦΠΑ κάθε μήνα.Αν δεν το κάναμε είχε πρόστιμο.Μάλλον μαλάκες ήμασταν και τρέχαμε στην εφορία.Γιατί τότε δεν τις υποβάλλαμε ηλεκτρονικά όπως τώρα.Έπρεπε να χάσεις ένα μεροκάματο να πας στην εφορία και να στηθείς στην ουρά για να εξυπηρετηθείς.
            Δεν με νοιάζει αν έπαιρναν επιστροφή ή οχι οι διακινητές.Υπήρχε νόμος για εμπρόθεσμη υποβολή των στοιχείων;Έπρεπε να τα καταχωρήσουν.Ας επιληφθεί η δικαιοσύνη και όχι μόνο να τον βάλει μέσα τον Καπελέρη αλλά να μην διαγράψει τα πρόστιμα και να πληρωθούν κανονικά.Γιατί δεν καταλάβα τι πάει να πει «δεν θα έπαιρναν λεφτά πίσω»;Υπήρχε διάταξη που έπρεπε να τα υποβάλλουν.Τι παράδειγμα δίνουν έτσι σε αυτούς που τήρησαν ετον νόμο και τα υπέβαλλαν;Αυτοί ήταν μαλάκες;
           Και εγώ δεν φορολογούμαι για την ακίνητη περιουσία μου μιας και έχω μόνο 1 σπίτι που διαμένω.Άρα να κάνω και εγώ την πάπια και να μην ξαναυποβάλλω Ε9.Αφού ούτως ή άλλως δεν πρόκειται να πληρώσω φόρο.Τι λέτε για αυτό κύριε μαλάκα;Συγγνώμη, Καπελέρη ήθελα να πω.....

1 σχόλιο:

  1. τί να πεις και τί να σχολιάσεις... έχουμε χάσει όλη τη μπάλα... ο καπελέρης είναι γνωστή "μούρη" του συστήματος, αλλιώς δεν θα προάγονταν έτσι όλα αυτά τα χρόνια...
    κατά τα άλλα, έτσι είναι ακριβώς όπως τα γράφεις...

    ΑπάντησηΔιαγραφή